close
ارتباط با ما
اطلاعات تماس اطلاعات تماس
  • پشتیبانی
  • ٨٨٥٣٢٩٧٩-٠٢١
  • ٨٨٥٣٢٩٨٠-٠٢١
  • ٨٨٥٣٢٩٨١-٠٢١
  • ٨٨٥٣٢٩٨٢-٠٢١
ایمیل منتظر نظرات و پيشنهادات ارزشمند شما هستيم
close

درخواست جلسه نمایش نرم افزارها

لطفا برای در خواست جلسه نمایش نرم افزارهای طرح اندیشان پویا اطلاعات فرم زیر را تكمیل كنید تا در اسرع وقت جهت هماهنگی های بعدی با شما تماس گرفته شود.

ترازنامه حسابداری چیست؟

ترازنامه حسابداری چیست؟

ترازنامه حسابداری چیست

اگر شما قصد تحصیل در رشته‌ های حسابداری، مدیریت و اقتصاد یا قصد تاسیس شرکتی را دارید، پس حتما باید بدانید که ترازنامه حسابداری چیست؟

ترازنامه (balance sheet) گزارشی مالی است که سلامت یک واحد اقتصادی در یک دوره‌ی مالی مربوطه را نشان می‌دهد. این گزارش برای کارکنان اقتصادی و مدیران یک شرکت تهیه می‌شود. نام دیگر ترازنامه حسابداری، بیلان کاری و صورت وضعیت مالی است.

یکی از اصول اصلی حسابداری، تزارنامه‌ی مالی آن است. معادله‌ی حسابداری، الفبای تشکیل ترازنامه می ‌باشد. پس اگر بخواهید بدانید ترازنامه حسابداری چیست، باید معادله ‌ی حسابداری را بدانید.

آنچه باید بدانید.


ترازنامه حسابداری چیست؟

همانطوری که گفتیم، برای دانستن ترازنامه‌ی حسابداری باید معادله‌ی حسابداری را بدانید؛ معادله حسابداری برابر با یک جمع جبری بسیار ساده است. دارایی مساوی است با بدهی بعلاوه سرمایه؛ یعنی اینکه دارایی ما یا از آورده ما یا از بدهی ما یا جمع این دو است. مبنا و تعریف ترازنامه‌ی حسابداری هم از دل همین معامله می‌آید.

ترازنامه حسابداری، صورتحسابی از یک دوره ‌ی مالی شرکت یا موسسه تجاری است که دارایی ها، بدهی‌ ها و سرمایه‌ ی تمام سهامداران یک شرکت یا موسسه تجاری را در یک تاریخ معین مثل ۲۹ ام اسفند نشان می ‌دهد.

ترازنامه حسابداری وضعیت مالی یک شرکت که میزان بدهی یا سودآوری آن شرکت را مشخص نموده و برای برنامه ‌ریزی سال آتی شرکت به مدیران اقتصادی کمک می‌ کند، پس در عین سادگی بسیار با اهمیت است.

معرفی نرم افزار : نرم افزار حسابداری


دسته بندی اقسام ترازنامه حسابداری

ترازنامه از سه قسم تشکیل شده است: دارایی ها، سرمایه‌ها و بدهی‌ها.

دارایی های یک شرکت، منابع مالی یک شرکت است که در طی یک سال مالی ایجاد شده و منافع شرکت را حفظ می کند؛ ستون دارایی ها براساس نقدینگی به ترتیب از اول تا آخر نوشته شده است؛ هر چه نقدینگی بالاتر باشد، راحت‌ تر به پول نقد تبدیل می شود.

انواع دارایی ‌ها شامل دارایی ‌های جاری و ثابت است. دارایی ‌های جاری به دارایی ‌هایی می گویند که در طی یک سال تبدیل به وجوه نقدی می‌ شود مانند: صندوق، سرمایه ‌های کوتاه ‌مدت.

معرفی نرم افزار: نرم افزار اموال و دارایی های ثابت

دارایی های ثابت، دارای سه مشخصه هستند؛ اولین مشخصه دارای عمر مفید بلند (بالای یک سال)، دومین مشخصه دارای منافع برای آینده ‌ی شرکت، سومین مشخصه به قصد فروش یا سرمایه ‌گذاری خریداری نشود؛ مانند زمین، ماشین ‌آلات، تجهیزات.

بدهی‌ ها که برابر با تعهدات یا هزینه ‌هایی که باید به اشخاص حقیقی و حقوقی در زمان گذشته و در طی یک سال باید از دارایی ها داده شود. بدهی‌ ها همانند دارایی‌ ها دو دسته که شامل بدهی ‌های جاری و غیرجاری است؛ بدهی ‌های جاری، بدهی ‌هایی است که در طی یک سال پرداخت می ‌شود؛ مانند پیش‌ پرداخت ها، اسناد پرداختی. بدهی‌ های غیرجاری، بدهی ‌هایی است که در طی بیش از یک سال پرداخت می ‌شود؛ اسناد پرداختی بلند مدت، وام ‌های پرداختی بلند مدت.

سرمایه شامل تمامی پولی است که صاحبان و سهامداران آن شرکت تعلق دارد که برابر است با باقی‌مانده دارایی‌ های شرکت که تمامی بدهی ‌های آن شرکت از این دارایی ها کم می‌ کند و در طی زمان می توان این حقوق مالکانه و سرمایه کم یا زیاد شود که بستگی به سود و زیان شرکت دارد.

اقلام ترازنامه شامل چیست؟

ستون بدهی‌ها

اقلام ترازنامه شامل ستون‌هایی است که در ترازنامه وجود دارند و مربوط به دارایی مجموعه هستند که در ستون اول دارایی‌ها، میزان نقدینگی مجموعه را از بالا به پایین قرار ‌می‌دهند. میزان نقدینگی در مجموعه‌های مختلف با یکدیگر متفاوت است.

بدهی‌ها شامل مبالغی هستند که باید توسط شرکت پرداخت شوند که شامل موارد مختلفی ‌می‌شوند و این بدهی‌ها به صورت یک ساله و چند ساله هستند. بدهی‌های یک ساله را بدهی جاری و بدهی‌هایی که باید پس از گذشت یک سال و در بلند مدت پرداخت شوند بدهی غیرجاری نام دارد.بدهی‌های جاری شامل پرداخت مالیات، بدهی‌های بانکی و … ‌می‌شوند و بدهی‌های غیر جاری شامل مالیات‌های تعلیق شده مجموعه ‌می‌باشند. در بخش دوم ستون دوم، پول‌هایی که برای سهامداران و صاحبان حساب به دست آمده‌اند قرار ‌می‌گیرند. این مبالغ با عنوان دارایی خالص در مجموعه شناخته ‌می‌شوند.

معرفی نرم افزار : نرم افزار اتوماسیون اداری

ستون دارایی‌ها

دارایی‌هایی که در اقلام ترازنامه هستند به دو بخش دارایی‌های جاری و دارایی‌های غیر جاری تقسیم ‌می‌شوند که باید در ترازنامه وجود داشته باشند تا با توجه به این دارایی‌ها میزان سود و ضرر شرکت قابل محاسبه باشد.

دارایی‌های جاری نقدینگی بیشتری دارند و شامل پول نقد، اوراق قابل فروش، موجودی کالا و… ‌می‌شوند. دارایی‌های غیر جاری مانند سرمایه‌گذاری‌های بلند مدت و دارایی‌های غیر نقدی هستند. ستون دو‌می ‌که در ترازنامه وجود دارد ستون بدهی‌ها ‌می‌باشد و سرمایه‌ها نیز در این ستون قرار ‌می‌گیرند و به صورت جداگانه هستند.

آشنایی با شکل ترازنامه حسابداری

شکل ترازنامه حسابداری به دو صورت شکل حساب و شکل گزارشی است. این دو شکل برای مجموعه‌های مختلف با توجه به نوع کار حسابدار آن مجموعه انتخاب ‌می‌شوند و با یکدیگر تفاوت‌هایی دارند که در ادامه مطلب به توضیحاتی درباره آن ‌می‌پردازیم.

شکل حساب مانند حرف انگلیسی t می‌باشد که عنوان را در بالای این حرف ‌می‌نویسند. در دو طرف این حرف دو ستون وجود دارد که توازن و تساوی دارند. شکل حساب یکی از رایج‌ترین شکل‌های ترازنامه است که در بیشتر مجموعه‌ها و در سراسر دنیا از آن استفاده ‌می‌شود.

شکل گزارشی ترازنامه نیز شامل ستون است که در ستون سمت چپ، بدهی‌ها و سرمایه‌ها را در زیر ستون دارایی‌ها قرار ‌می‌دهند. تهیه ترازنامه‌های حسابداری به صورت دستی نیز امکان پذیر است و ابتدا ستون‌ها را ایجاد ‌می‌کنند و سپس با توجه به نوع ترازنامه، ستون‌ها پر ‌می‌شوند.

معرفی نرم افزار: نرم افزار درخت ساخت محصول


انواع ترازنامه حسابداری چیست؟

ترازنامه ‌های حسابداری به دو صورت نوشته می ‌شوند:

به صورت حساب

این نوع ترازنامه، جدولی مانند حرف انگلیسی T است. این مدل ترازنامه دو ستون دارد که در بخش فوقانی جدول، بالای ستون ‌ها عناوین ترازنامه قرار می ‌گیرد، ستون‌ های دارایی ها در سمت راست و ستون‌ بدهی‌ ها و سرمایه ‌ها در سمت چپ. این مدل ترازنامه، معادله و تساوی حسابداری را به بهترین نحو نشان می‌دهد؛ بیشتر شرکت‌ ها، مخصوصا شرکت‌ های ایرانی، از این مدل ترازنامه ‌ها استفاده می ‌کنند.

به صورت گزارش

در این مدل ترازنامه، تمامی اقسام ترازنامه یعنی دارایی‌ ها، بدهی ‌ها و سرمایه ‌ها در یک ستون و در یک خط، پشت سر یکدیگر و به صورت گزارشی می ‌آید.

محاسبات دقیق حقوق و دستمزد در سامانه واسط مالیاتی

اجزای ترازنامه حسابداری چیست؟

پس از اینکه اقسام ترازنامه را شناختید، انواع ترازنامه را به شما توضیح دادیم. حال نوبت به اجزای ترازنامه حسابداری رسیده است. تمامی ترازنامه‌ ها از هر نوعی که باشند؛ این اجزا را باید شامل شوند تا بتوانند مشخصه ‌های یک ترازنامه حسابداری را داشته باشند.

اولین جز ترازنامه، عنوان ترازنامه است. این جز دارای سه بخش است، بخش اول شامل نام کامل واحد اقتصادی می شود که در خط اول نام تجاری به صورت کامل، نوشته می‌شود؛ نام گزارش یا صورت وضعیت مالی زیر نام تجاری و در خط دوم نوشته می‌شود که نام صورت‌ مالی ترازنامه است، آخرین بخش تاریخ گزارش که آخرین روز سال مالی که اصولا ۲۹ ام اسفند است.

دومین جز ترازنامه حسابداری، واحد اندازه گیری ترازنامه است؛ این واحد برابر با واحد پولی منطقه یا همان کشور محلی می‌ باشد. در کشور ایران واحد پولی همان ریال است و نباید تومان نوشته شود؛ اما اگر ترازنامه برای بازارهای جهانی درست شود، اغلب باید با واحد های دلار یا یورو یا کشور مقصد نوشته شود. لازم به ذکر است که حتما باید واحد پولی در ترازنامه نشان داده شود.

سومین جز ترازنامه حسابداری، جمع حساب ‌ها است. همانطور که در قبل گفتیم اساس ترازنامه بر معادله حسابداری است و اگر مجموع دو ستون مشخص گردد، حاصل جمع به دست آمده از دو ستون، باید با هم برابر باشند؛ در آخر با کشیدن دو خط موازی زیر این حاصل جمع ها نشان می‌ دهیم که این ترازنامه بسته شده است.

معرفی نرم افزار : نرم افزار تسهیلات بانکی


تحلیل ترازنامه حسابداری

اولین تحلیلی که می ‌توان کرد از مجموعه ترازنامه سال های پیش است، اطلاعاتی که از پیشرفت یک شرکت، می توان در طی سالیان داشت. دیگر تحلیل، مقایسه‌ی قدرت مالی با شرکت‌های دیگر در همان صنعتی که کار می کنیم، است.

ترازنامه اساسی ترین صورت مالی است که وضعیت مالی یک شرکت تجاری را مشخص می ‌کند؛ اولین و شاید مهم‌ ترین وضعیتی که درکی مناسب از آن پیدا می ‌کنیم، میزان نقدینگی است؛ با این درک می‌توان درباره ‌ی سرمایه‌گذاری و اهداف مالی شرکت تصمیمات بهتری گرفت.

تحلیل دیگری که می‌ توان از ترازنامه داشت؛ میزان سود و زیان از دارایی ‌های خود را، ارزیابی کند و برای افزایش سود تصمیم ‌بگیرد.

اگر ترازنامه به صورت دقیق تهیه شود، می‌توان نسبت بدهی به دارایی را به دست آورد که میزان ریسک تصمیم ‌گیری ‌های مالی شرکت را مشخص می‌ کند و نسبت به رشد شرکت آگاهانه عمل می‌ کند.

لازم به ذکر است که ترازنامه یک تصویر از وضیعیت مالی یک بازه ی زمانی ثابت در یک شرکت را نشان می‌دهد و وضعیت مالی ما بین این دو را گزارش نمی دهد، اگر می خواهید گزارش مالی بین دو تاریخ به صورت یک فیلم یا پیوسته ببینید باید از صورت ‌های مالی سود و زیان و جریان وجه نقد استفاده کنید.


جمع بندی

برای اینکه بتوانیم همانند مشاوران و متخصصان و مدیران اقتصادی و مالی، حرفه‌ای عمل کنید؛ باید الفبای حسابداری را به بهترین نحو یاد بگیرید. همانطور که برای جمله نویسی باید اول الفبای فارسی را به خوبی یاد گرفت.

یکی از مهم‌ ترین و اساسی‌ ترین جز این الفبای حسابداری، ترازنامه ی حسابداری است؛ پس برای حرفه ‌ای شدن، باید خوب بدانید که ترازنامه ‌ی حسابداری چیست و مهم تر از دانستن این ترازنامه‌ی حسابداری تجزیه و تحلیل ترازنامه است تا بتوانید یک شرکت یا اداره را به خوبی در هر سمت مالی‌ای که هستید، اداره کنید.

نرم افزار های کاربردی

نرم افزار حسابداری فروش امکان مدیریت کلیه فرایندهای فروش، قیمت گذاری فروش کالاها به تفکیک گروه های مختلف مشتریان را فراهم می سازد. همچنین سیاست گذاری چگونگی مدیریت شعب در این نرم افزار انجام می شود.
نرم افزار خزانه داری امکان مدیریت کلیه فرایندهای مرتبط با وجوه نقد سازمان را فراهم می سازد. تهیه گزارش های گردش وجوه نقد در بازه های زمانی مختلف تصمیم گیری های مدیریتی را ساده تر می سازد.

دیدگاه‌ها
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

تماشا
معرفی
تماس
تماس
دمو
دمو