فاکتور فروش یکی از پایههای اساسی یک کسب وکار در معاملههای تجاری است که با توجه به خرید انجام شده توسط فروشنده به خریدار عرضه میشود و در آن اطلاعاتی مثل مشخصات فروشنده و خریدار، تاریخ خرید، نوع کالا یا خدمت، قیمت واحد، قیمت کلی، توافقهای دوطرفه و… ارائه میشود. در این مقاله قصد داریم به بررسی و معرفی فاکتور فروش، انوع فاکتور فروش، نحوه تهیه و ویژگیهای آن بپردازیم. پس تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
فاکتور در لغت، به معنی سررسید و صورت حساب است و در واقع یک سند تجاری است و همانطور که گفتیم، توسط فروشنده به خریدار داده میشود و باید اطلاعات دقیقی مثل مشخصات دو طرف معامله، نوع کالا، خدمات یا سرویس، تاریخ، آدرس فروشگاه، قیمت دقیق و شرایط معامله در آن درج شود. فاکتور فروش در بعضی از کسب و کارها حکم گارانتی محصول را هم دارد تا امکان عودت آن وجود داشته باشد. فاکتور فروش میتواند به صورت دستی یا به وسیله نرمافزار نوشته و چاپ شود. چاپ فاکتور فروش با اسم و لوگوی برند شما باعث رسمیت و اعتبار کسب و کار شما میشود و یک اقدام تبلیغاتی موثر است.
معرفی نرم افزار: سیستم حسابداری فروش
دسته بندی فاکتورها با توجه به رسمیت، چاپ و طراحی آنها متفاوت است. که در ادامه آن ها را معرفی خواهیم کرد.
فاکتورهای فروش از لحاظ رسمیت به 2 نوع رسمی و غیر رسمی تقسیم میشوند. کاربرد فاکتور رسمی برای مشاغلی است که باید یک نسخه از فاکتورهای خود را اداره مالیات تحویل دهند و باید مهر و امضای فروشنده در آن وجود داشته باشد و اطلاعات مالیات بر ارزش افزوده به طور کامل در آن درج شود. در واقع در این فاکتورها بر اساس قوانین وزارت امور اقصاد و دارایی تنظیم شده است و مورد تایید آنها است. اما در فاکتور غیر رسمی وجود مهر و امضای فروشنده ضروری نیست و صرفا برای اطلاع مشتری تهیه شده است. این فاکتورها معمولا در مشاغل کوچک مثل سوپرمارکتها مورد استفاده قرار میگیرد.
معرفی نرم افزار: نرم افزار حسابداری فروش
تفاوت طراحی انواع فاکتور فروش در فاکتور سربرگ دار و بدون سربرگ است. فاکتورهای بدون سربرگ در فروشگاههای لوازم التحریر و لوازم اداری به فروش میرسد اما فاکتور سربرگ دار بسته با سلیقه و نیاز هر کسبوکار طراحی میشود.
در چاپ یک فاکتور عواملی مثل جنس کاغذ، تعداد برگه، سایز کاغذ، وجود کاربن، رنگ فاکتور و… مورد توجه است. معمولا فاکتورهای رسمی سه برگی و فاکتورهای غیر رسمی دو برگی است.
برخی از بنگاههای اقتصادی برای فرار از مالیات از فاکتورهای صوری استفاده میکنند ولی تهیه و چاپ فاکتور صوری امری کاملا غیر قانونی است. اما سازمان امور مالیاتی میتواند از روشهای مختلف فاکتور حقیقی را از فاکتور صوری تشخیص دهد. برخی از این روشها عبارتند از:
برای تهیه و چاپ انواع فاکتور فروش، استفاده از نرمافزارهای حسابداری بهترین روش است. با کمک این نرمافزارها میتوانید انواع فاکتور فروش مثل فاکتورهای فروشگاهی، فاکتور رسمی، پیش فاکتور، فاکتورهای غیر رسمی، فاکتور انبارداری، فاکتور شخصی و… را به سهولت صادر کنید.
ارائه فاکتور فروش برای همه کسب وکارها از بنگاههای اقتصادی کوچک گرفته تا بزرگ، در صورتی که مشمول نظام مالیاتی هستند، الزامی است و در صورت خودداری از ارائه فاکتور جرائم سنگینی برای آن کسبوکار وضع خواهد شد.
ماده 19 قانون مالیات بر ارزش افزوده میگوید:
“تمام کسانی که به عرضه کالا و خدمات مشغول هستند (واحدهای تجاری مشمول نظام مالیات) باید صورتحسابی را طبق قانون نظام صنفی خود و حاوی مشخصات طرفین معامله، کالا و خدمات مورد معامله ارائه دهند. این صورت حسابها یا به صورت فاکتورهایی است که جزئیات آن دستنویس خواهد بود و یا مستقیماً از نرم افزارهای صندوق فروش چاپ خواهند شد”
نکته پایانی
در این مقاله خواندیم که فاکتور فروش یک سند تجاری است و بر اساس نوع رسمیت، طراحی و چاپ انواع فاکتور فروش موجود است. در هر کسبوکار و هر معاملهای چه به صورت جزئی و چه کلی ارائه فاکتور فروش رسمی بر اساس استانداردها و قوانین وزارت امور اقتصاد و دارایی ضروری است و هر فروشندهای که از ارائه فاکتور رسمی خودداری کند، جریمه میشود. انواع فاکتور فروش رسمی شامل فاکتورهای مالیاتی، دارایی، صورتحساب فروش کالا و خدمات است. همچنین کسبوکارهای دیگری هم وجود دارد که در آنها تنها بنا به درخواست مشتری فاکتور صادر میشود و نیازی نیست که فرد به اداره مالیات فاکتور رسمی ارائه دهد.
کاربرد فاکتور رسمی برای مشاغلی است که باید یک نسخه از فاکتورهای خود را اداره مالیات تحویل دهند و باید مهر و امضای فروشنده در ان وجود داشته باشد و اطلاعات مالیات بر ارزش افزوده به طور کامل در آن درج شود. در واقع در این فاکتورها بر اساس قوانین وزارت امور اقصاد و دارایی تنظیم شده است و مورد تایید آنها است. اما در فاکتور غیر رسمی وجود مهر و امضای فروشنده ضروری نیست و صرفا برای اطلاع مشتری تهیه شده است. این فاکتورها معمولا در مشاغل کوچک مثل سوپرمارکتها مورد استفاده قرار میگیرد.