لطفا برای در خواست جلسه نمایش نرم افزارهای طرح اندیشان پویا اطلاعات فرم زیر را تكمیل كنید تا در اسرع وقت جهت هماهنگی های بعدی با شما تماس گرفته شود.
حسابداری حقوق و دستمزد یکی از مهمترین وظایف یک حسابدار است که پیچیدگیهای مخصوص به خود را دارد. این مبحث بسیار گسترده است و به مطالعه، تمرین و دقت نیاز دارد. اما در این مقاله برخی از پایهایترین اصولی که باید درباره نحوه محاسبه حقوق و دستمزد بر اساس قوانین وزارت کار بدانید را بررسی میکنیم.
حسابداری حقوق و دستمزد در یک مفهوم ساده به معنای روند محاسبه، ردیابی، ثبت و مستندسازی پرداختهایی است که باید به عنوان حقوق یا دستمزد، به کارمندان هر کسبوکاری پرداخت شود. توجه کنید که عبارت «حقوق» برای میزان کار کارمندان در ماه بهکار میرود و عبارت «دستمزد» در واقع بر حسب تعداد ساعتهایی که کارمندان کار کردهاند، محاسبه میشود. بنابراین رایجترین شیوه پرداخت به کارمندان، حقوق و به کارگران، دستمزد است.
حقوق و دستمزد هر کارمند شامل بخش های اصلی زیر است:
معرفی نرم افزار: سیستم حقوق و دستمزد
باید توجه داشته باشید که در هر شرکتی، دو دپارتمان مختلف زیر در حسابداری حقوق و دستمزد نقش دارند:
این واحد در واقع نقش هدایتکننده و معینکننده الزامات قانونی را بهعهده دارد. به این صورت که تمام اطلاعات، دستورالعملها، قوانین و شرایطی که برای شرکت و کارمندان وجود دارد مانند تسهیلات و وامهایی که به کارمندان تعلق گرفته است را به واحد حسابداری ابلاغ میکند تا فرآیند محاسبه حقوق و دستمزد را انجام دهند. واحد کارگزینی همچنین نقش نظارت بر حسابداری حقوق و دستمزد را بهمنظور اطمینان از اجرای این عمل طبق قوانین و ضوابط معین، برعهده دارد.
این واحد پس از دریافت تمام دادهها و اطلاعات مالی موردنیاز خود از سوی واحد کارگزینی جهت حسابداری حقوق و دستمزد، اقدام جمعآوری و مرتبسازی آنها میکند. سپس با استفاده از فرمولها و روشهای حسابداری، حقوق و دستمزد تمام کارکنان را محاسبه کرده و در قالب یک فیش حقوقی که شامل اطلاعات جمعآوری شده از عملکرد آنها بههمراه مبالغ اختصاصدادهشده به آنهاست، به کارکنان ارائه میکند. توجه داشته باشید که اغلب شرکتها از نرمافزارهای حسابداری سازمانی برای محاسبه حقوق و دستمزد استفاده میکنند که موجب بالارفتن سرعت و دقت در انجام این کار میشود.
محاسبه حقوق و دستمزد طبق بخشهای مربوط به حقوق و دستمزد که در ابتدای مطلب به آن اشاره شد، شامل مراحل زیر است:
اولین مرحله در محاسبه و حسابداری حقوق و دستمزد کارمندان، محاسبه و ثبت پایه حقوق آنهاست. پایه حقوق کارمندان بهطور سالانه توسط وزارت کار تعیین میشود. اما تعیین این پایه حقوق، محدودیت و لزومی بر استفاده از آن برای کارمندان و کارفرمایان ایجاد نمیکند؛ به این معنا که پایه حقوق کارمندان میتواند بهشکل توافقی بین آنها و کارفرمایان تعیین شده و بهصورت روزانه، ماهیانه، هفتگی یا پروژهای پرداخت شود.
طبق ماده 59 قانون وزارت کار و همچنین توافق بین کارمند و کارفرما، دستمزد انجام اضافه کار معادل 40 درصد اضافه بر نرخ دستمزد عادی است. همچنین حداکثر میزان اضافه کاری هر کارمند میتواند 4 ساعت در روز و 135 ساعت در ماه باشد. فرمول محاسبه دستمزد اضافه کاری به شرح زیر است:
تعداد کل ساعات اضافه کاری * 140% * 192 ساعت (تعداد ساعت کار در ماه)/ حقوق پایه =دستمزد اضافه کار
همه کارمندان یک شرکت، از مزایای یکسان و برابری برخوردار نمیشوند. مزایای هر کارمند عموماً بر حسب میزان کارکرد، سابقه کاری، میزان مهارت و تخصص و نیز توافق با کارفرما مشخص میشود. از این رو معمولاً مزایای کارمندان بهشکل مکتوب در قرارداد کاری آنها ذکر میشود. این مزایا بهطورکلی به دو دسته اصلی تقسیم میشوند که عبارتند از:
کسورات در واقع مبالغی مانند حق بیمه و مالیات هستند که از مجموع حقوق و دستمزد کلی کارمند کم میشود. سایر کسورات میتوانند شامل پرداخت قسط وامهای قرضالحسنه، جریمه کسر کار و… باشند. توجه داشته باشید که نرخ مالیات حقوق، هر سال توسط سازمانهای دولتی مربوطه تعیین میشود. همچنین حق بیمه تأمین اجتماعی معادل 30 درصد از مجموع حقوق و مزایای کارمند بوده که 7 درصد آن توسط کارمند و 23 درصد دیگر توسط کارفرما پرداخت میشود. پس از طی مراحل گفته شده، در نهایت مبلغی با عنوان مبلغ یا خالص پرداختی در فیش حقوقی درج شده و به حساب کارمند واریز میشود.
دپارتمان منابع انسانی یا کارگزینی و دپارتمان حسابداری و امور مالی
محاسبه حقوق پایه، محاسبه اضافه کار، محاسبه مزایا، محاسبه کسورات