لطفا برای در خواست جلسه نمایش نرم افزارهای طرح اندیشان پویا اطلاعات فرم زیر را تكمیل كنید تا در اسرع وقت جهت هماهنگی های بعدی با شما تماس گرفته شود.
در بیست و یکم مهر ماه سال 1398 قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان را در 29 مادهدر راستای ایجاد شفافیت مالی و اقتصادی کشور در مجلس شورای اسلامی تصویب پس از تأیید توسط شورای نگهبان در تاریخ 11 آبان سال 1398 برای اجرا به دولت جمهوری اسلامی ایران ابلاغ شد.
پس اتمام مواعید قانونی درنظر گرفته شده در قانون تمامی مشمولان می بایست با عضویت در سامانه مودیان مالیاتی اقدام به صدور صورتحساب الکترونیکی نمایند. از آنجایی که رعایت مفاد متن این قانون ضروری است، در متن پیش رو سعی داریم مراحل ثبت نام در سامانه مودیان مالیاتی و مبانی قانونی پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان را بررسی کنیم.
برای درک بهتر این مسئله باید در ابتدای امر با اصطلاحات زیر آشنا شوید.
تمامی دستگاههای کارتخوان، رایانهها، درگاههای پرداخت الکترونیکی، پایانههای فروشگاهی یا هر وسیله دیگری است که سه شرط امکان اتصال به شبکه رسمی پرداخت کشور، امکان صدور صورتحساب الکترونیکی و امکان اتصال به سامانه مودیان مالیاتی را دارا می باشند، می توانند پایانه فروشگاهی تلقی شوند.
این مفهوم ما را با سامانهای آشنا میکند که تحت مدیریت سازمان امور مالیاتی است و برای هر موردی، کارپوشه ویژهای طراحی میکند. بدیهی است که برای داشتن این کارپوشه باید اقدام به ثبت نام در سامانه مودیان مالیاتی کرد. در بخش ورود به سامانه ابلاغ الکترونیکی مالیاتی برای همه مودیان دسترسی راحتی دارد و به گونه اختصاص یافته که تبادل اطلاعات بین مودیان و سازمان تنها از طریق کارپوشه انجام شود. به این معنی که کمترین نیاز به مراجعه حضوری را شاهد هستیم. همچنین مرجع ثبت، صدور و استعلام صورتحسابهای الکترونیکی هم این سامانه خواهد بود
واژه دیگری که برای درک مبانی قانونی پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان مهم است، حافظه مالیاتی است. وقتی از این معنا صحبت میکنیم نوعی حافظه الکترونیکی را در نظر داریم که برای ثبت و نگهداری اطلاعات مندرج در صورتحسابهای الکترونیکی مهم است. به یاد داشته باشید که هر حافظه مالیاتی باید یک شناسه یکتا داشته باشد که توسط سازمان امور مالیاتی برای هر حافظه به صورت اختصاصی تعریف میشود.
همان صورتحساب فروش است که باید شماره منحصر به فرد مالیاتی داشته باشد. همچنین اطلاعات درج شده در این سند باید در حافظه مالیاتی ذخیره شود. در نظر داشته باشید که مشخصات و اقلام اطلاعاتی هر صورت حساب الکترونیکی بر اساس نوع کسب و کار شما توسط سازمان امور مالیاتی تعیین و اعلام میشود.
گرچه برخی از افراد روند پیش روی خود را پیچیده میدانند؛ اما مهم است بدانید که چنین قانونی با اهداف زیر تدوین شده است. این اهداف برای یکپارچه سازی مباحث مالیات در این بخش مهم هستند و میتواند آنها را پایه اصلی درک مبانی قانونی پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان دانست.
با توجه به تمامی نکاتی که تا کنون ذکر شده است، باید بدانیم که آیا کسب و کار ما مشمول رعایت این قوانین میشود یا خیر. برای درک این مسئله مشخص کنید که شما جزو اشخاص حقوقی و یا اشخاص حقیقی با کسب و کار مستقل هستید یا نه. اگر پاسخ مثبت است شما مشمول رعایت بندهای این قانون هستید. همچنین اگر در دستهبندیهای زیر قرار میگیرد هم باید با مبانی قانونی پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان آشنا شوید.
برای ثبت نام در سامانه مودیان مالیاتی باید از سایت my.tax.gov.ir استفاده کنید. پس از ورود به قسمت ثبت نام اطلاعات اولیه خود را وارد کنید. حالا وقت آن است که برای ایجاد کارپوشه اختصاصی دست به کار شوید. بعد از ورود به کارپوشه شخصی خودتان، یک شناسه یکتا برای حافظه مالیاتی دریافت میکنید. مهم است که این شناسه را به خوبی نگهداری کنید. پس از ثبت نام نکات آموزش سامانه مودیان مالیاتی را در ذهن داشته باشید تا روند کاری شما با کمترین خطا پیش برود.
سازمان مالیاتی کشور برای تشویق افراد به رعایت مبانی قانونی پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان موارد تشویقی و تسهیلاتی را در نظر گرفته است که ادامه به آنها میپردازیم. البته در نظر داشته باشید که در قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان بی توجهی به این موارد هم فرد را مشمول جریمه خواهد کرد.
در این راستا سازمان امور مالیاتی وظیفه دارد برای تشویق صاحبان مشاغل جهت استفاده از پایانههای فروشگاهی، معادل بیست درصد مالیات بر ارزشافزودهای که مودی پرداخت میکند را به عنوان پاداش در نظر بگیرد. البته این مورد میتواند از مقدار 1 درصد فروش آن سازمان (هر کدام کمتر باشد) هم در نظر گرفته شود. این میزان باید حداکثر تا شصت میلیون ریال بوده و در هر دوره مالیاتی که برای مودی در نظر گرفته شده، از مالیات بر ارزش افزوده دوره بعدی او کسر شود.
درخصوص قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، به یاد داشته باشید که پاداش آن دسته از مودیان که طبق قانون، مشمول پرداخت مالیات بر ارزش افزوده نیستن هم از مالیات عملکرد آنها در همان سال مالیاتی کسر خواهد شد. پاداش تعلق یافته به این افراد، از 50% مالیات عملکرد ابرازی سازمان آنها بیشتر نخواهد شد.
همچنین مصرف کنندگان نهائی (همان اشخاص حقیقی) که خریدهای خود را از فروشندگان مجهز به پایانه فروشگاهی انجام دهند هم شامل تشویقهای در نظر گرفته شده برای رعایت مبانی قانونی پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان هستند. در این موقعیت هر 10 صورتحساب الکترونیکی که در پایانههای فروشگاهی صادر شدهاند، به صورت قرعهکشی برخط انتخاب میشوند. افراد منتخب دو برابر مبلغی خریداری شده را به عنوان مالیات بر ارزش افزوده پرداختی برای کالا/محصول در حساب بانکی خود دریافت میکنند. جوایز این قرعهکشیها از محل وصولیهای جاری سازمان، پرداخت میشود.
گفتیم که نادیده گرفتن قانون پایانه های فروشگاهی و عدم ثبت نام در سامانه مودیان مالیاتی، افراد و سازمانها را با جرایم مختلفی روبرو میکند. برای نمونه عدم عضویت در سامانه مودیان میتواند محرومیت از اعمال معافیتهای مالیاتی را در پی داشته باشد. همچنین مشوقهای موضوع قانون مالیاتهای مستقیم در همان سال مالی هم برای فرد یا سازمان اعمال نمیشود.
در کنار این مورد با توجه به ماده 23 قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان اگر فردی با نیت تقلب یا اخلال در نظام مالیاتی کشور، برای تولید، عرضه یا استفاده از تجهیزات نرم افزاری و سختافزاری این پایانههای فروشگاهی دست به کار شود حتما با مجازات روبرو خواهد شد. از طرفی معیوب کردن این تجهیزات و یا تلاش برای این کار هم علاوه بر اجبار فرد برای جبران ضرر و زیان، یا چند نمونه از مجازاتهای تعزیری را به همراه خواهد داشت. در واقع آن فرد یا سازمان با درجه شش قانون مجازات اسلامی (به غیر از حبس)، محکوم خواهد شد.
قبلا هم اشاره کردیم که مبانی قانونی پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان با اهداف مشخصی تدوین شدهاند. در نتیجه رعایت آنها میتواند مزایای زیادی را برای ما به همراه داشته باشد. در وهله اول نیاز به ارسال اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده نخواهیم داشت.
در واقع در قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، با ثبت تمام اطلاعات خرید و فروش در سامانه مذکور، صدور و ارسال همه صورتحسابها از طریق همین سامانه و محاسبه میزان مالیات بر ارزش افزوده به صورت اتوماتیک، کسب و کارها نیازی به ارسال اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده ندارند. با توجه به این نکته رهایت تمامی اصول و قوانین خواسته شده مهم است. زیرا روند مالیاتی سازمانها تسهیل میشود.
همچنین نیازی به ارسال گزارش معاملات فصلی نداریم. در صورتی که همه مودیان صورتحساب خود را از طریق سامانه مشخص شده برای مودیان ارسال نمایند، دیگر نیازی به درج همه اطلاعات در سامانه معاملات فصلی نخواهد بود. این موضوع در حال حاضر فقط برای مودیانی قابل اجراست که عضو سامانه مذکور هستند.
در نهایت نیازی به ارائه دفاتر و اسناد و مدارک مالیاتی هم نیست. مطابق با همین مبانی قانونی پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، اگر افراد از نرمافزارهای حسابداری با تایید کارگروه راهبری سامانه مودیان استفاده کنند، نیازی به ارائه دفاتر، اسناد و مدارک ندارند.
کلام آخر
با توجه به تمامی موارد ذکر شده در مطلب “سامانه مودیان مالیاتی و پایانه های فروشگاهی” طرح اندیشان پویا، رعایت مبانی قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان مهم است؛ زیرا این امر را ثابت میکند ما در سایه قوانین دولت فعالیت میکنیم. همچنین پیروی از این موارد میتواند علاوه بر طرحهای تشویقی روند مالیاتی شرکتها را نیز تسهیل کند. پیشنهاد ما این است که اگر در رعایت این نکات دچار شبیه هستید با افراد و شرکتهای معتمد ارائه کننده خدمات مالیاتی همکاری کنید.