لطفا برای در خواست جلسه نمایش نرم افزارهای طرح اندیشان پویا اطلاعات فرم زیر را تكمیل كنید تا در اسرع وقت جهت هماهنگی های بعدی با شما تماس گرفته شود.
بدون شک همهی ما از نقش مالیات در ادارهی یک کشور، مطلع هستیم و نمیتوانیم آن را کتمان کنیم. هر کشور و دولت برای اینکه بتواند اموری چون حفظ نظم و امنیت، اجرای عدالت، دفاع از مملکت و برخی از موارد را انجام دهد، باید هزینههایی را در آن راستا بپردازد. گرفتن مالیات یکی از راههای کسب درآمد برای دولت محسوب میشود، اما هرازگاهی شاهد تغییرات قوانین مالیاتی در گذر زمان هستیم که باید از آنها مطلع باشیم.
آگاهی از تغییرات قوانین مالیاتی در گذر زمان، از اهمیت بالایی برخوردار است، چرا که اگر شما ندانید چه تغییراتی در رابطه با موضوعات مربوط به مالیات در نظر گرفته شده، نمیتوانید عکس العمل مناسبی در برابر قوانین از خود داشته باشید؛ از همین جهت تصمیم داریم در ادامه شما را با تغییرات قوانین مالیاتی در گذر زمان آشنا کنیم تا متوجه شوید که این قوانین در طی زمانهای گوناگون چه تغییراتی داشته اند.
هر آنچه در ادامه برای شما بیان میشود، پارهای از مهمترین تغییراتی است که در روند اصلاحیههای مالیات در نظر گرفته میشوند؛ توجه داشته باشید که تصمیم داریم تغییرات قوانین مالیاتی مستقیم و برخی از تغییرات در تکالیفی که افراد در رابطه با مالیات موظف هستند انجام دهند و انجام ندادن این تکالیف باعث جریمه میشود را مورد بررسی قرار دهیم.
تعلق حکم مالیات برای واحدهای مسکونی که فردی در آنها سکونت ندارد؛ یعنی اگر شما ملکی دارید اما در آن ملک فردی ساکن نیست، شما موظف به پرداخت مالیات برای آن ملک هستید. این قانون در سال 1366 از قوانین مالیاتی حذف شده بود، اما در اصلاحیهای که در تاریخ 27/11/1380 ارائه شد، این قانون دوباره در میان قوانین مالیاتی قرار گرفت.
مورد دیگری که در رابطه با وضع منابع مالیاتی جدید میتوان نام برد، تعلق مالیات به مجموع درآمد واحدهای شغلی اشخاص حقیقی، تنها با کسر صرفا یک معافیت است. این قانون که در دستهی تغییرات قوانین مالیاتی قرار دارد، از تاریخ 1/1/1395 به اجرا در آمده است. دو موردی که در این بخش به آنها پرداختیم، در واقع برای افزایش درآمدهای مالیاتی وضع شدهاند.
یکی از تغییرات قوانین مالیاتی را میتوان در رابطه با معافیت مالیاتی در نظر گرفت. شرط تسلیم اظهارنامه که یکی از موارد ضروری برای معافیت از مالیات به حساب میآید در قانون برنامه پنجم ارائه و اجرا شده بود؛ اما ارائه دفاتر یا اسناد و مدارک، مورد دیگری است که به موجب ماده 146 مکرر اصلاحیه، وضع شده و اگر فردی چنین مدارکی را ارائه ندهد، معافیت او از پرداخت مالیات متعلقه خواهد شد. موارد دیگری چون معافیت سودهای سپرده بانکی، اوراق مشارکت، سایر اوراق بهادار، سهام سهم الشرکه و حق تقدم آنها در مطالبه مالیات بر ارث، از موارد دیگری محسوب میشوند که میتوان برای حذف معافیتهای مالیاتی آنها در نظر گرفت.
با توجه به تغییرات قوانین مالیاتی، شاهد اعطای معافیتهای مالیاتی جدید نیز بودیم که میتوان به مالیات به نرخ صفر کلیه سازمانها و هر موسسهای که از طریقی به شهرداری وابسته است، اشاره کرد. این قانون در اصلاحیههای جدید تغییر کرده و چنین سازمانهایی باید مالیاتی را به خود شهرداری بپردازند. توجه داشته باشید که شهرداری نیز از نهادهایی است که از پرداخت مالیات، معاف بوده، اما امروزه این قوانین تغییراتی داشتهاند و شرایط جدیدی برای آنها در نظر گرفته شده است.
یکی از اقداماتی که در جهت تغییرات مالیات، شاهد آن بودهایم را میتوان تلاش دولت برای یکسانسازی بیشتر نرخهای مالیات در نظر گرفت. در رابطه با این موضوع میتوان به نرخ مالیاتهای که برای وراث اول و برای وراث دوم، سوم، چهارم و… در نظر گرفته شده است، اشاره داشت؛ بهطوری که این وراث، باید نرخهای برابری از مالیات را بپردازند.
مورد دیگری که در رابطه با تغییر نرخهای مالیاتی باید بدانید، تغییر نرخ ماده 131 قانون است. در این ماده، قانونی مربوط نرخ مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی به جز مواردی که دولت نرخ جداگانهای در نظر گرفته، اشارهشده و برای آن به میزان حداکثر 25 درصد و حداقل 15 درصد کاهش نرخ، لحاظ شده است. این موضوع یکی از مهمترین تغییرات قوانین مالیاتی محسوب میشود که چند سالی از اجرای آن گذشته است.
تغییر دیگری که در موضوع نرخ مالیات میتوان در نظر گرفت، مربوط به نرخ مالیات بر درآمد حقوق افراد است که برای آن چیزی حدود به 10 تا 20 درصد تغییر لحاظ شده است. در تبصره ماده 86 به موضوعات گوناگونی چون حق المشاوره، حق التدریس، حق پژوهشی، حق تالیف و حق حضور اشاره شده و به میزان 10 درصد برای این موارد، تغییر نرخ مالیاتی در نظر گرفتهاند.
جایگزین کردن “عبارت تا پایان ماه بعد” در تبصره 9 ماده 53 اجاره، ماده 86 حقوق، ماده 88 دریافت کنندگان از افرادی که مقیم خارج هستند، تبصره 2 ماده 103 وکلا، تبصره 5 ماده 109 بیمه گران اتکایی خارجی، ماده 126 درآمد اتفاقی و تبصره 2 ماده 143 که مربوط به اندوخته صرف سهام است، در اصلاحیه جدید وضع شده؛ وضع این موارد به مودیان کمک میکند که در اجرا از قوانین سردرگم نشوند.
برای افرادی که اظهارنامهی خود را به مراکز تعیین شده، تسلیم نمیکنند، جریمهای در نظر گرفته شده که نرخ این جریمه با توجه به تغییرات قوانین مالیاتی، از 40 به 30 درصد کاهش پیدا کرده است. جریمهی دیگر، در رابطه با عدم صورتحساب و هر مسئله مربوط به آن است که از 10 درصد به 2 درصد رسیده، البته توجه داشته باشید که اگر جریمهی خود را در تاریخ تعین شده، نپردازید، جریمهی سنگین تر با مبلغی چند برابر بیشتر، برای شما در نظر گرفته میشود.
در تغییرات قوانین مالیاتی، موضوع دیگری که در نظر گرفته میشود را میتوان تغییر و حذف برخی از مراجع در نظر گرفت. برای مثال، در قوانین جدید، شاهد حذف کامل فصل پنجم از باب پنجم قانونهای مالیاتی و تعیین هیئتهای برای رسیدگی به تخلفات اداری بودهایم. چنین هیئتهایی در جهت رسیدگی به تخلفات ماموران مالیاتی و نمایندگان سازمانهایی که امور مالیاتی انجام میدهند، در نظر گرفته شده است. برخی از جرایم مالیاتی را میتوان شامل مواردی چون تنظیم دفاتر، اسناد و مدارک خلاف واقع و همچنین استناد به آنها و یا انجام ندادن تکالیف تعیین شده در نظر گرفت. اگر چنین مواردی پیش آید، طبق قوانین جدید، مجازاتی تعیین و اجرا میشود.
همانطور که مطالعه کردید، شاهد تغییرات قوانین مالیاتی در بخشهای گوناگون بودهایم، بنابراین بهتر است شما از این تغییرات مطلع باشید، چرا که امکان دارد در صورت نداشتن اطلاعات کافی، جرمی را مرتکب و مجبور به پرداخت جریمه شوید.
تعلق حکم مالیات برای واحدهای مسکونی که فردی در آنها سکونت ندارد؛ یعنی اگر شما ملکی دارید اما در آن ملک فردی ساکن نیست، شما موظف به پرداخت مالیات برای آن ملک هستید. این قانون در سال 1366 از قوانین مالیاتی حذف شده بود، اما در اصلاحیهای که در تاریخ 27/11/1380 ارائه شد، این قانون دوباره در میان قوانین مالیاتی قرار گرفت.
در این ماده، قانونی مربوط نرخ مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی به جز مواردی که دولت نرخ جداگانهای در نظر گرفته، اشارهشده و برای آن به میزان حداکثر 25 درصد و حداقل 15 درصد کاهش نرخ، لحاظ شده است
در تبصره ماده 86 به موضوعات گوناگونی چون حق المشاوره، حق التدریس، حق پژوهشی، حق تالیف و حق حضور اشاره شده و به میزان 10 درصد برای این موارد، تغییر نرخ مالیاتی در نظر گرفتهاند.