لطفا برای در خواست جلسه نمایش نرم افزارهای طرح اندیشان پویا اطلاعات فرم زیر را تكمیل كنید تا در اسرع وقت جهت هماهنگی های بعدی با شما تماس گرفته شود.
گرفتن مالیات را میتوان یکی از شیوههای کسب درآمد برای دولت و کشورها در نظر گرفت، اما موضوعی که شاید برای شما سوال به وجود آورد، این است که آیا افراد همگی باید مالیات تعیین شده را بپردازند یا شرایطی وجود دارد که افراد را از پرداخت، معاف کنند؟ چه کسانی مشمول مالیات می شوند؟
اشخاص مشمول مالیات مستقیم و مالیات غیر مستقیم چه کسانی هستند؟ باید گفت با توجه به برخی از مسائل که از طریق نهادهای گوناگون تنظیم میشوند، برخی از افراد جز مشمولین پرداخت مالیات نیستند. در ادامه به بررسی اینکه مشمولین پرداخت مالیات چه کسانی هستند می پردازیم تا با آنها آشنا شوید.
در ابتدا باید توجه داشته باشید که مالیاتها به دو دستهی مالیات مستقیم و غیرمستقیم تقسیم میشوند و دستهی مستقیم آنها دامنهی وسیع تری از مالیاتها را در برمی گیرد.
مالیات غیر مستقیم: شامل دو بخش مجزا تحت عنوانهای مالیات بر تولید و واردات و مالیات بر مصرف و فروش است. در واقع مالیاتهای غیرمستقیم را میتوان نوعی مالیات در نظر گرفت که به صورت غیرمستقیم بر قیمت کالا و خدمات اضافه میشود.
مالیات مستقیم: از افرادی که مشغول به تحصیل یا کسب درآمد هستند، اخذ میشود و برای آن نیز دو دستهی مجزا در نظر گرفته شده است. این دو دستهی مجزا را میتوان مالیات بر دارایی و مالیات بر درآمد دانست.
مالیات بر دارایی،شامل مالیاتهای وارد بر ارث و حق تمبر میشود و از طرفی مالیات بر درآمد، شامل مالیاتهای وارد بر درآمد املاک، کشاورزی، حقوق، درآمد مشاغل، درآمد اشخاص حقوقی و درآمدهای اتفاقی در نظر گرفت که افراد باید متناسب با هر یک از آنها، مالیاتی را بپردازند؛ اما گاهی اوقات شرایطی وجود دارد که افراد مشمول پرداخت مالیات نیستند.
اگر از ما بپرسند مشمولین پرداخت مالیات یعنی چی؟ در جواب باید بگوییم به فردی که وظیفهی پرداخت مالیات را دارد، چنین فردی که به اداکنندهی مالیات شناخته میشود را مودی مینامند، همچنین چنین فردی به دلیل آنکه باید مالیات تعیین شده را بپردازد، مشمول نیز نامیده میشود؛ بنابراین مشمول را میتوان به این معنا در نظر گرفت؛ اما وجود دارند سازمان و نهادهایی که مشمول پرداخت مالیات نیستند. در ادامه این دست از سازمانها را معرفی خواهیم کرد.
سازمانهای دولتی را میتوان یکی از سازمانهای غیر مشمول پرداخت مالیات در نظر گرفت، از آنجایی که دولت بودجهی مورد نیاز این سازمانها را تامین میکند، دیگر مالیاتی از آنها نمیگیرد.
مالیات شامل چه کسانی می شود؟ اشخاص مشمول مالیات چه کسانی هستند؟ چه کسانی باید مالیات پرداخت کنند؟ با کمی مطالعه و تحقیق در خصوص این سوالات میتوانید به نتایج جامعی دست پیدا کرده و تصمیمات صحیح و به موقعی برای مسائل مالی و مالیاتی خود بگیرید.
این افراد طبق مادهی 1 قانون مالیاتهای مستقیم، مشمولین پرداخت مالیات هستند و باید با ارائه اظهارنامه، مالیات تعیین شده را بپردازند.
این دسته از افراد را میتوان مشمول قانون در نظر گرفت، اما این دسته از پرداخت مالیات معاف هستند؛ بنابراین آنها همانند افرادی هستند که غیر مشمول قانون هستند. این دسته از افراد مالیاتهای تعیین شده و تکالیف مربوط به آنها را انجام نمیدهند. سود سپرده بانکی اشخاص حقیقی، درآمدهای فعالیتهای کشاورزی و دامپروری و درآمد اجاره املاک مسکونی و موقوفات از پرداخت مالیات معاف هستند.
برای برخی از افراد تکالیفی در نظر گرفته میشود، اما این دسته از افراد مالیاتی را پرداخت نمیکنند؛ بنابراین درآمد این افراد که مشمول هستند در نرخ صفر ضرب میشوند.
طبق ماده 1 قانونهای مالیات مستقیم، هر فردی ایرانی که مقیم ایران است یا هر فرد حقیقی ایرانی که مقیم خارج است، در رابطه با درآمدهایی که از ایران یا خارج دریافت میکند، جزو اشخاص مشمولین پرداخت مالیات مستقیم میشود. به عبارت دیگر:
طبق ماده 2 قانون مالیات، برخی از نهادهای گوناگون مانند وزارتخانهها و موسسههای دولتی، شهرداری، بنیادها و نهادهایی که برگهی مجوز معافیت از طرف امام خمینی یا مقام رهبری را دارند و همچنین نهاد و سازمانهایی که بودجهی آنها توسط خود دولت تامین میشود، مشمول پرداخت مالیات نیستند.
نکتهای که باید در رابطه با غیر مشمولین ذکر شود، این است که افراد ایثارگر و جانباز، از پرداخت مالیات بر حقوق معاف هستند، اما از پرداخت مالیات بر درآمد خیر؛ یعنی شرایطی را تصور کنید که یک فرد ایثارگر یا جانباز، در یک دادگستری مشغول کار است، حقوق این فرد از پرداخت مالیات معاف است، اما برای درآمدی که این جانباز یا ایثارگر از طریق وکالت کسب میکند؛ مالیاتی در نظر گرفته میشود.
تبصرههایی در رابطه با ماده 2 وجود دارد که شرایطی را ذکر میکنند؛ لازم است شما با این تبصرهها آشنا شوید تا در پرداخت مالیات، مرتکب جرم نشوید.
تبصره اول: اگر شرکتی، تمام یا قسمتی از سرمایه اولیهی شرکت و سازمانهایی که در ماده 2 ذکر کردیم را داشته باشد، سهم درآمد یا سودی که از این طریق به دست میآورد، شامل چنین حکمی نمیشود؛ یعنی فرد سرمایه گذار، باید متناسب با سرمایه و سودی که در اختیار دارد، مالیاتی را بپردازد.
تبصره دوم: برای درآمدهایی که از طریق فعالیتهای اقتصادی چون فعالیتهای صنعتی، معدنی، تجاری، خدماتی و سایر فعالیتهای تولیدی به دست میآید، به صورت جداگانه و با استناد به ماده 105، مالیاتی لحاظ میشود.
تبصره سوم: معافیت برای افرادی که مجوز از جانب امام خمینی یا مقام معظم رهبری دارند، باید بر اساس نظر نهایی مقام رهبری تایید شود تا مشمول پرداخت نباشد.
اگر شما شرایطی که طبق مادهی 2 بیان شد را دارید، مشمول پرداخت مالیات به حساب نمیآیید. البته توجه داشته باشید که شرایط تبصرهها برای شما صدق نکند، چرا که در بسیاری از مواقع، افراد به این مسئله توجه نداشته اند و مرتکب جرم شده اند، این افراد باید علاوه بر پرداخت مالیاتی که برای آنها در نظر گرفته شده است، جریمهای نیز بپردازند. از همین جهت توصیه میشود که بررسیهای کامل را انجام دهید.
امکان دارد برای شما سوالات گوناگونی پیش آید که با توجه به آنها بخواهید بدانید که مشمول پرداخت مالیات میشوید یا خیر. توجه داشته باشید که شرایط گوناگونی امکان دارد برای هر فرد به وجود آید، از همین جهت شما باید با بررسی موقعیت و شرایطی که برایتان وجود دارد، این موضوع را بررسی کنید.
در کل امیدواریم که این متن توانسته باشد به سوالات ذهن شما پاسخ داده باشد و امکان استفاده و بهره گیری از آن را داشته باشید. شما میتوانید سوالات خود را با ما به اشتراک بگذارید تا در صورت امکان، اطلاعات جامع و کافی در اختیارتان قرار گیرد.
مالیات غیر مستقیم شامل دو بخش مجزا تحت عنوانهای مالیات بر تولید و واردات و مالیات بر مصرف و فروش است مالیات مستقیم از افرادی که مشغول به تحصیل یا کسب درآمد هستند، اخذ میشود و شامل مالیات بر دارایی و مالیات بر درآمد است
وزارتخانهها، موسسات دولتی، دستگاههایی که بودجه آنها به وسیله دولت تامین میشود، شهرداریها، بنیادها و نهادهای انقلاب اسلامی دارای مجوز معافیت از طرف حضرت امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری، از مالیاتهای مستقیم معاف هستند.
هر فردی ایرانی که مقیم ایران است یا هر فرد حقیقی ایرانی که مقیم خارج است، در رابطه با درآمدهایی که از ایران یا خارج دریافت میکند، مشمول پرداخت مالیات مستقیم میشود.