لطفا برای در خواست جلسه نمایش نرم افزارهای طرح اندیشان پویا اطلاعات فرم زیر را تكمیل كنید تا در اسرع وقت جهت هماهنگی های بعدی با شما تماس گرفته شود.
پرداخت مالیات از جمله مالیات حقوق و درآمد، از زمانهای گذشته در تمام کشورهای جهان امری مرسوم و جزء قوانین دولتها بوده است. در این مقاله به مفهوم مالیات حقوق، دلیل پرداخت و نحوه محاسبه مالیات حقوق سال 1400 میپردازیم، اما پیش از آن بهتر است با مفهوم مالیات و انواع آن آشنا شوید.
آنچه در ادامه این مقاله خواهید خواند:
مالیات، طبق تعریف سازمان همکاری و توسعه اقتصادی OECD هزینهای اجباری، اجتماعی و بدون بازگشت است که بخش زیادی از افراد یک جامعه باید به دولت بپردازند. در واقع تمام اشخاص حقیقی و حقوقی یک جامعه وظیفه دارند که درصد خاصی از درآمد، سود یا اموال خود را برای تأمین امکانات، سرمایه و هزینههای عمومی برای عمران کشور خود، به دولتی پرداخت کنند که ابزار و امکان دستیابی به این درآمد و سود را برایشان فراهم ساخته است.
معرفی نرم افزار: نرم افزار اتوماسیون اداری
مالیات در اقتصادهای مدرن جزء مهمترین منابع درآمد دولت محسوب میشود و از این جهت که اجباری و بلاعوض است، با سایر منابع درآمد تفاوت دارد؛ یعنی بهطورکلی در ازای برخی چیزهای خاص مانند خدمات عمومی خاص، فروش اموال عمومی یا صدور بدهی عمومی پرداخت نمیشود. درحالیکه مالیاتها عموماً بهمنظور رفاه عمومی کل یک جامعه از افراد دریافت میشود، هیچ یک از پرداختکنندگان مالیات در ازای پرداخت خود، سود و مزایای شخصی دریافت نمیکنند.
در این میان استثناهای مهمی نیز وجود دارد. به عنوان مثال، مالیات حقوق و دستمزد به منظور تأمین مالی فرد جهات برخورداری از مزایای بازنشستگی، پرداختهای پزشکی مربوط به بیمه فرد و… معمولاً از روی درآمد کارمند دریافت میشود که همه اینها درواقع به نفع کارمند پرداختکنندهی مالیات است.
بهطورکلی در قرن نوزدهم، ایده رایج درباره هدف از دریافت مالیات، تأمین نیازهای مالی دولت بوده است. اما امروزه دولتها از مالیات برای اهداف دیگری بهجز اهداف مالی نیز استفاده میکنند که عبارتند از:
انواع مالیاتها در ایران به دو دسته کلی تقسیم میشوند که هر کدام از آنها شامل تعدادی زیر مجموعه نیز هستند که عبارتند از:
اگر شخصی از افراد مقیم خارج از کشور که در آنجا شرکت و یا کسب و کاری دارد حقوقی دریافت کند و ضمنا آن شرکت در ایران نمایندگی و شعبه نداشته باشد فرد دریافتکننده حقوق فرصت دارد تا یک ماه بعد از دریافت حقوق خود مالیات مورد نظر را طبق قوانین در فصل مورد نظر در اداره مالیاتی محل سکونت خود پرداخت نماید و تا انتهای تیرماه سال آینده اظهارنامه مالیاتی را به اداره مالیات ارائه دهد.
طبق ماده 89 قانون مالیات مستقیم در صورتی اتباع خارجی میتوانند پروانه خروج از کشور، تمدید اقامت و یا اشتغال را دریافت نمایند که مفاصا حساب مالیاتی را ارائه نمایند و یا کارفرمای اشخاص حقوقی ایرانی و یا کارفرمایان اتباع خارجی تعهد کتبی بدهند که البته این قوانین به استثنای کسانی است که معاف از مالیات هستند.
مالیات حقوق همانطور که در انواع مالیاتها مشاهده کردید جزء دستهی مالیاتهای مستقیم تکلیفی (مالیات بر درآمد) محسوب میشود. مالیات حقوق پیچیدگیهای زیادی دارد و نرخ مالیاتهایی که افراد مشمول باید بپردازند، هر ساله توسط دولت تعیین میشود. بهطورکلی طبق ماده 82 قانون مالیاتهای مستقیم، افراد مشمول مالیات حقوق، تمام اشخاص حقیقی هستند که برای یک کارفرما (شخص حقوقی یا حقیقی دیگری) کار میکنند و در مقابل نیز بیمه برایشان لحاظ میشود و دستمزدی نقدی یا غیرنقدی دریافت میکنند. پرداخت مالیات حقوق به عهده کارفرماست، اما این مبلغ در واقع از حقوق یا دستمزد کارمندان کسر شده و بهعنوان مالیات، به حساب وزارت امور اقتصاد و دارایی واریز میشود.
نرخ مالیات حقوقی که کارمندان باید بپردازند بستگی به سقف حقوق دریافتی آنها دارد ولی این نرخها هر سال با توجه به عواملی همون شرایط اقتصادی، وضعیت شغلی، تورم و میزان تولیدات کشور، نسبت به سال قبل تغییر میکنند. همچنین حقوقهایی که مبلغ آنها پایینتر از سقف تعیینشده باشد، مشمول پرداخت مالیات حقوق نمیشوند.
طبق قوانینی که وضع شده است و طبق ماده 91 قانون مالیاتهای مستقیم حقوق بازنشستگی، مستمری بگیران و بخصوص بازنشستگان تامین اجتماعی معاف از پرداخت مالیات بر حقوق میباشند.
تمام مواردی که برای فرد کارمند، مشمول پرداخت مالیات حقوق میشوند، شامل 66 مورد هستند که در جدول زیر لیست شدهاند:
معرفی نرم افزار: سيستم حقوق و دستمزد
طبق جزئیات پیشنویس لایحه بودجه سال ۱۴۰۰، سقف معافیت مالیاتی حقوق کارکنان دولتی و غیردولتی ۴۸ میلیون تومان در سال و یا تا ۴ میلیون تومان در ماه است. همچنین توجه داشته باشید که تمام دریافتیهای کارمندان (66 مورد بخش قبل) مشمول پرداخت مالیات میشوند اما موارد زیر از پرداخت مالیات حقوق معاف هستند (مشمول مالیات حقوق نمیشوند):
محاسبه مالیات حقوق به سادگی و تنها با ضرب کردن حقوق دریافتی در درصد مالیاتی که باید پرداخت شود، بهدست میآید. درصدهای مالیات حقوق سال 1400 بر حسب سقف حقوق کارمندان به شرح زیر دستهبندی میشود:
برای مثال اگر حقوق دریافتی کارمندی حدود 10 میلیون تومان در ماه باشد، درآمد او طبق جدول مشمول 15 درصد مالیات حقوق میشود. توجه داشته باشید که زمان واریز مالیات حقوق توسط کارفرما تا حداکثر پایان ماه بعدی بوده و در صورتی که کارفرما در واریز این مبلغ تأخیر داشته باشد باید 2 درصد از حقوق پرداختی به هر کارمند را نیز بهعنوان جریمه به درصد مالیاتی که از حقوق کارکنان کسر کرده، اضافه کند.
ارسال این لیست از حساسیت بالایی برخوردار است چراکه حقوق تک تک پرسنل در آن محاسبه و قید میشود و کوچکترین خطایی منجر به اچهاف در حق پرسنل میگردد. مراحلی که برای ارسال لیست باید طی نمود به شرح زیر میباشد:
فهرست حقوق جدید که برای ارسال لیست مالیات استفاده میشود و از این قسمت میتوان لیست جدید را انتخاب نمود.
لیست فایلهای ارسالی که در این قسمت میتوان تمامی لیستهایی را که تاکنون برای اداره مالیات ارسال شده است انتخاب کرد و از آنها کمک گرفت.
فهرست لیستها که در اینجا برای ارسال لیست، لیست مالیات حقوق مودی نشان داده میشود.
فهرست قبضها در این قسمت لیستهایی که تاکنون مودی ارسال کرده است قابل مشاهده است.
مالیات، طبق تعریف سازمان همکاری و توسعه اقتصادی OECD هزینهای اجباری، اجتماعی و بدون بازگشت است که بخش زیادی از افراد یک جامعه باید به دولت بپردازند
پرداخت مالیات حقوق به عهده کارفرماست، اما این مبلغ در واقع از حقوق یا دستمزد کارمندان کسر شده و بهعنوان مالیات، به حساب وزارت امور اقتصاد و دارایی واریز میشود.