شاید برای شما تا به حال سوال پیش آمده باشد که هوش مصنوعی چیست و کاربرد هوش مصنوعی در حسابداری چیست ؟ از همین جهت تصمیم گرفتیم مقالهای در خصوص این موضوع بنویسیم و در آن به بررسی کامل آن بپردازیم تا شما به طور کامل با این موضوع آشنا شوید؛ بنابراین اگر شما در حیطهی حسابداری مشغول فعالیت هستید، خواندن این متن را به شما توصیه میکنیم.
در ابتدا بپردازیم به تعریفی از هوش مصنوعی؛ هوش مصنوعی در واقع ترکیبی از علوم کامپیوتر، ریاضیات، آمار، فیزیولوژی و زبان شناسی است که وظیفهی آن شبیه سازی ویژگیهای انسانی از طریق سیستمهای کامپیوتری است. از هوش مصنوعی در زمینههای گوناگون مانند طراحی بسیاری از نرمافزارها و تجهیزات دیگر استفاده میشود؛ برای مثال میتوان به دستگاههایی اشاره داشت که برای تشخیص بیماری از آنها استفاده میشوند.
البته مدتی است هوش مصنوعی در حوزههای گوناگون دیگر نیز مورد استفاده قرار گرفته اند که یکی از این حوزهها را میتوان سیستم حسابداری مالی در نظر گرفت؛ از همین جهت تصمیم داریم کاربردهای هوش مصنوعی در حسابداری را بررسی کنیم تا اگر شما تمایل به استفاده از آن داشتید، بدانید که با چه تکنولوژی روبرو خواهید شد. با توجه به گستردگی مطالب این موضوع، تصمیم داریم چهار مورد از کاربرد هوش مصنوعی در حسابداری را توضیح دهیم.
سیستم خبره یا سیستم متخصص، یکی از موارد هوش مصنوعی محسوب میشود. سیستمهای خبره به نوعی سیستمهای نرم افزاری کامپیوتر هستند که به صورت هوشمند و تنظیم شده، اموری را انجام میدهند. در طراحی این دست از سیستمها، از روشهایی استفاده میشود که دانش، استدلال و بسیاری از رفتارهای انسان را برای آنها تنظیم میکند.
با استفاده از سیستم خبره میتوان امور گوناگونی از حسابداری، مانند تعهد خرید، اندوخته سازی، بانکداری، برنامه ریزی استراتژیک، مدیریت تولید و عملیات، مدیریت بازاریابی و ارتباطات مالی را بررسی کرد؛ بنابراین یکی از کاربردهای هوش مصنوعی در حسابداری را میتوان انجام امور به صورت راحت تر و با استفاده از سیستمهای وابسته به هوش مصنوعی در نظر گرفت که این مورد میتواند سنگینی کار شما را تا حدودی سبک تر کند.
معرفی نرم افزار: سیستم صورت های مالی
شبکههای عصبی مصنوعی به صورت موازی کنار یکدیگر قرار گرفته اند و وضعیت قوی و دقیقی را برای انجام امور حسابداری، ایجاد کرده اند؛ برای مثال شما میتوانید برای حل مسائل گوناگون ریاضی که امکان حل آنها با استفاده از روشهای سنتی وجود ندارد، از این شبکه استفاده کنید، چرا که این سیستم هوشمند با توجه به برنامهای که برای آن تنظیم شده است، چنین قابلیتی را دارد.
شما با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی که یک تکنیک پردازش اطلاعات محسوب میشود، میتوانید اطلاعات را به صورت هوشمندانه و مفید پردازش کنید. استفاده از این شبکه در حسابداری و انجام امور مالی، کاربردهای گوناگونی مانند پیش بینی قیمت سهام و بررسی روند نزولی و صعودی آن، بررسی فرایند تحلیل، پیش بینی میزان اعتبار، تصویب اعتبارات، پیش بینی میزان اعتبار، ارزشیابی اوراق بهادار، قیمت گذاری اوراق بهادار جدید و بسیاری از موارد دیگر را دارد.
منطق فازی یا منطق دودویی که برای اولین بار توسط ارسطو مطرح شد، دو حالت در نظر گرفته شده است که این دو حالت شامل غلط و درست میشوند. منطق فازی که یکی از کاربردهای هوش مصنوعی در حسابداری به حساب میآید، به شما نشان میدهد که در موضوع مالی و همچنین بسیاری از مسائل دیگر، نمیتوان هر چیزی را به صورت قطعی بیان کرد و برای آنها باید دو حالت ” آنچه هست” و ” آنچه نیست” را در نظر گرفت.
از کاربردهای منطق فازی در زمینهی حسابداری و امور مالی، میتوان به زمینههایی چون تصمیم گیری، حسابرسی، مشاوره برای سرمایه گذاری، نرخ بازده های داخلی، بررسی جریان ورودی و خروجی سرمایههای نقدی، تخصیص داراییها و … اشاره داشت. استفاده از این منطق برای این موارد، نتیجهی صددرصدی به شما نمیدهد و تنها دو حالتی که گفته شد را برای آنها لحاظ میکند.
شکل گیری الگوریتم ژنتیک بر اساس نظریهی داروین اتفاق افتاد. در ابتدا و در سال 1960 الگوریتم ژنتیک شکل گرفت و سپس در میانسالهای 1960 تا 1975 با پیشرفتهای گوناگونی روبرو شد. استفادهای که امروزه از این ژنتیک میشود، در مقایسه با استفادهی سالهای گذشته، متفاوت است، به طوری که این الگوریتم به عنوان یک روش بهینه سازی غیر کلاسیک و جست و جوی مستقیم برای خود تابع و نه مشتقات آن، مورد استفاده قرار میگیرد.
الگوریتم ژنتیک که یکی دیگر از کاربردهای هوش مصنوعی در حسابداری محسوب میشود، برای انجام امور گوناگونی چون کشف تقلب در سيستم صورت های مالی ، ارزیابی داراییها، پیش بینی تورم و ورشکستگی، مدیریت تولید، رتبه بندی، پیش بینی ریسک اعتباری، انتخاب پرتفوی و چندین مورد دیگر مورد استفاده قرار میگیرد.
نکتهای که در رابطه با این 4 نوع متفاوت از کاربردهای هوش مصنوعی برای حسابداری مطرح میشود، این است که هر یک از عنوانهایی که برای شما در رابطه با آنها ذکر کردیم، تعریف مفصلی دارند و شرایط استفاده از هر یک از موارد برای آنها متفاوت خواهد بود؛ بنابراین شما باید در هنگام استفاده از هر یک از این موارد به این نکته توجه داشته باشید.
معرفی نرم افزار: نرم افزارهای برنامه ریزی منابع سازمانی
گاهی اوقات برخلاف شرایط معمول که برای اکثر پروژهها از روشهای غیر خطی مفرد استفاده میشود، در برخی از مواقع نیز باید از شیوههای غیر خطی و تلفیقی موارد استفاده کرد. برای مثال شاید پروژهای در اختیار یک حسابدار قرار گیرد که برای حل آن، نیاز به استفادهی تلفیقی از شبکههای عصبی مصنوعی با منطق فازی است که این موضوع باعث همپوشانی مسائل مختلف میشود و میتواند شرایط را در وضعیت مناسب قرار دهد.
از هوش مصنوعی در زمینهی حسابداری و امور مالی برای انجام مواردی چون پیش بینی ورشکستگیها، بهای تمام شده محصولات و حسابرسیهای واگذار شده به حسابدار استفاده میشود. اگر شما به دنبال این هستید که خود را به عنوان یک حسابدار ماهر و حرفهای معرفی کنید، باید در نظر داشته باشید که استفاده از کاربردهای هوش مصنوعی در حسابداری، میتوانند تاثیرات مثبتی بر روند کار شما بگذارند؛ از همین جهت توصیه میشود برای بهبود کار خود، استفاده از این موارد را در راستای کار خود قرار دهید.
در سالهای آینده، هوش مصنوعی حتی برای شرکتهای کوچک هم در دسترس خواهد بود. هوش مصنوعی در انجام کارهای دستی کوچک و تکراری که خودکار شده اند، دقت خوبی دارد و قطعاً حسابداران را از انجام کارهای تکراری آزاد می کند و به آنها امکان میدهد نقش خود را در حیطه شغلی خود گسترش دهند.
به عنوان مثال در حسابرسی هزینه میتوان از هوش مصنوعی برای یادآوری و اجرای سیاست هزینه شرکت استفاده کرد که با این شرایط دیگر حسابداران مجبور نیستند رسیدها را بررسی کرده و تاریخها و شمارههای مالیات بر ارزش افزوده را دستهبندی کنند. این مورد باعث می شود حسابداران تایم بیشتری داشته باشند و این امکان برای آن ها فراهم می شود که خدمات بهتری به مشتریان ارائه دهند تا بر رشد شرکت و موفقیت کلی تمرکز کنند.
نظر شما درباره تاثیر هوش مصنوعی بر نحوه کار حسابداران چیست؟ آینده این شغل به چه شکل خواهد بود نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
با استفاده از سیستم خبره میتوان امور گوناگونی از حسابداری، مانند تعهد خرید، اندوخته سازی، بانکداری، برنامه ریزی استراتژیک، مدیریت تولید و عملیات، مدیریت بازاریابی و ارتباطات مالی را بررسی کرد؛ بنابراین انجام امور راحت تر است که سنگینی کار شما را تا حدودی سبک تر می کند.
استفاده از این شبکه در حسابداری و انجام امور مالی، کاربردهای گوناگونی مانند پیش بینی قیمت سهام و بررسی روند نزولی و صعودی آن، بررسی فرایند تحلیل، پیش بینی میزان اعتبار، تصویب اعتبارات، پیش بینی میزان اعتبار، ارزشیابی اوراق بهادار، قیمت گذاری اوراق بهادار جدید و بسیاری از موارد دیگر را دارد.
از کاربردهای منطق فازی در زمینهی حسابداری و امور مالی، میتوان به زمینههایی چون تصمیم گیری، حسابرسی، مشاوره برای سرمایه گذاری، نرخ بازده های داخلی، بررسی جریان ورودی و خروجی سرمایههای نقدی، تخصیص داراییها و … اشاره داشت. استفاده از این منطق برای این موارد، نتیجهی صددرصدی به شما نمیدهد و تنها دو حالتی که گفته شد را برای آنها لحاظ میکند.
مطلب مفيدي بود
سپاس از همراهي و نظر شما