لطفا برای در خواست جلسه نمایش نرم افزارهای طرح اندیشان پویا اطلاعات فرم زیر را تكمیل كنید تا در اسرع وقت جهت هماهنگی های بعدی با شما تماس گرفته شود.
معمولا در پرداختهای ارزی اصول خاصی رعایت خواهد شد و به همین جهت این پرداختها، همانند پرداختهای قراردادهای داخلی به راحتی انجام نمیشوند. میتوان گفت کارفرمایان خارجی جهت پرداختهای ارزی نیاز به تعهدنامه و ضمانتنامه دارند. بنابراین یکی از وظایف حسابداران آن است که امکان تهیه ضمانتنامه ارزی را برای پیمانکاران مهیا کنند. به همین دلیل در این مقاله به بررسی شرایط و نحوه دریافت ضمانتنامه ارزی برای پیمانکار میپردازیم.
میتوان گفت پیمانکاران معمولا فعالیتهای مختلفی انجام میدهند و علاوه بر فعالیتهای ساختمانی، انجام پروژههای نفت و گاز، نیروگاهها، انتقال بار و ترابری و … فعالیتهای آنها شامل موارد دیگری نیز خواهند شد. به طوری که امروزه شاهد آن هستیم که پیمانکاران داخلی در انواع مناقصههای خارجی و بین المللی نیز شرکت کرده تا بتوانند با دیگر شرکتها ارتباطات تجاری برقرار کنند.
علاوه بر این بسیاری از پیمانکاران خارجی امروزه جهت سرکشی و ارتباط با شرکتهای ایرانی به پروژههای موجود در ایران نیز سرکشی میکنند. بنابراین برای آن که هر یک از پیمانکاران چه پیمانکاران داخلی یا پیمانکاران خارجی بتوانند در پروژههای خارجی یا داخلی حضور یابند، باید دارای ضمانتی باشند که نشان از اجرای تعهداتشان خواهد داشت.
این ضمانتنامه معمولا توسط مراکز و سازمانهای رسمی و قانونی صادر میشود که از جمله میتوان به بانکها اشاره کرد که از جمله نمایندگانی هستند که بر اساس شرایط خاص به ارائه ضمانتهای ارزی برای پیمانکاران میپردازند. میتوان گفت بر طبق پیمانکاری حسابداری، ضمانتهای ارزی پیمانکاران معمولا جهت موارد زیر مورد استفاده قرار میگیرد:
ضمانتنامهای که در زمان مشخصی به تضمین اجرای تعهدات پیمانکاران یا فروشندگان میپردازد تا کارفرما یا خریدار نفع لازم را ببرند، ضمانتنامه حسن انجام کار خواهد بود. این نوع ضمانتنامه جهت موارد مختلفی صادر میگردد که از جمله این موارد میتوان به فروش کالا یا ارائه خدمات اشاره کرد.
بیشتر بخوانید: نرم افزار حقوق و دستمزد
بسیاری از پیمانکاران پیش از شروع پروژه میزانی از بودجه پیمان خود را به عنوان پیش پرداخت درخواست خواهند کرد تا بتوانند کارگاه خود را مجهز کنند یا وسایل مورد نیاز خود را خریداری نمایند و…، بنابراین این نوع ضمانتنامه به عنوان ضمانتنامه پیش پرداخت برای آنها صادر خواهد شد.
برای آن که همه پیمانکاران خارجی و داخلی امکان شرکت در مزایدهها و مناقصههای متعددی را داشته باشند، نیاز به نوعی ضمانتنامه از سوی کارفرما دارند، این نوع ضمانتنامه به ضمانتنامه شرکت در مزایدهها و مناقصهها شهرت دارد، بدین ترتیب پیمانکاران امکان شرکت در این مزایدهها و مناقصهها و ارائه نظر و پیشنهاد را خواهند داشت.
زمانی که ده درصد قرارداد پیمانکاری توسط کارفرما با عنوان وجه الضمان ضبط و نگهداری شود، این امکان برای پیمانکاران ایجاد میشود تا درخواست ضمانت استرداد وجه الضمان را نمایند.
بیشتر بخوانید: نرم افزار تحلیل صورت های مالی
هنگامی که بانک شخص یا پیمانکاری را در مورد مبلغ مشخصی تضمین نمایند تا در صورت پرداخت نکردن آن شخص موظف به پرداخت وجه مورد نظر شود، نوعی از ضمانتنامه به نام ضمانتنامه تعهد پرداخت صادر میشود. این نوع ضمانتنامه معمولا دارای شرایط خاصی است و در بسیاری از موارد به عنوان ضمانت وام نیز شناخته خواهد شد. میتوان گفت جهت صدور این ضمانتنامه بانکها معمولا از دستورات بانک مرکزی پیروی خواهند کرد.
معمولا پیمانکاران باید مدارک و اسناد قابل قبولی را ارائه دهند تا بتوانند ضمانتنامه ارزی لازم را دریافت کنند. بنابراین میتوان گفت کسانی امکان دریافت ضمانتنامه ارزی را دارند که برای آنها درخواست تضمین توسط کارفرمایانشان ارائه شود.
امروزه بانک مرکزی با ارسال دستوراتی خاص بانکها را ملزم ساخته تا قوانین لازم را در پرداختهای ارزی و دلاری رعایت کنند، هر چند صدور این نوع ضمانتنامه در هر قراردادی امکان پذیر نیست. میتوان گفت استعلام بانک مرکزی لازمه ارائه ضمانتنامه ارزی خواهد بود اما ضمانتنامه بانکی برای صادرات و واردات انواع کالاها به راحتی صادر خواهد شد.
بیشتر بخوانید: نرم افزار تسهیلات بانکی
معمولا ضمانتنامههای ارزی خود به چند دسته تقسیم بندی خواهند شد که از جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
ضمانتنامههای ارزی در بخش واردات در حقیقت تعهد بانک را در قبال شخص نشان میدهد تا در صورت عمل نکردن به تعهداتش، بانک وجه ضمانت شده را خود پرداخت کند. معمولا صدور این ضمانتنامهها در مزایدهها، مناقصهها و بخشهای واردات کالا و خدمات بیشتر صورت میپذیرد.
نوعی ضمانتنامه که پیمانکاران داخلی خواهان صدور آن هستند تا بتوانند با مشتریان داخلی یا خارجی ارتباط تجاری برقرار کرده و سودی به آنها برسانند. معمولا این ضمانتنامهها جهت صادرات انواع کالاهای تولیدی، کشاورزی، معدنی و … یا حتی انجام خدمات فنی و مهندسی صادر میشود.
معمولا پیمانکاران جهت دریافت انواع ضمانتنامه ارزی ملزم به ارائه مدارک و وثیقههای لازم هستند. بنابراین صدور ضمانتنامه ارزی در صورتی انجام میشود که پیمانکاران همه مدارک لازم را تکمیل و در اختیار بانک قرار دهند. بنابراین برخی از مدارک لازم جهت دریافت ضمانتنامه ارزی برای پیمانکاران و کارفرمایان به قرار زیر است:
نتیجهگیری
امروزه بسیاری از پیمانکاران برای پرداختهای ارزی خود نیاز به ضمانتنامههای ارزی خواهند داشت، به همین جهت در این مقاله به موارد صدور ضمانتهای ارزی پرداختیم و مدارک مورد نیاز برای صادر کردن این نوع ضمانتنامهها را بیان نمودیم، همچنین انواع این ضمانتنامهها را ذکر کردیم. بنابراین پیمانکاران و کارفرمایان میتوانند با خواندن این مقاله با شرایط و نحوه دریافت ضمانتنامه ارزی در قرارداهای پیمانکاری آشنا شوند و در صورت لزوم جهت انواع کارهای ارزی خود به استفاده از این نوع ضمانتنامهها بپردازند.